Article

Urbanisme i moral

Levante EMV.

Pensar en el procés urbanístic dels darrers anys, és recordar un seguit de despropòsits que abasten diversos àmbits. Haver convertit la construcció en el motor bàsic de l’economia, absorbint la major part de les inversions i dels llocs de treball en detriment d’altres sectors, ha engrandit la crisi econòmica i dificulta la recuperació, perquè ja no és possible tornar a l’anterior ritme urbanitzador. No n’és possible ni convenient ja que les conseqüències econòmiques i socials hi han sigut perverses. Però n’hi ha, a més, una qüestió moral. La hi ha en el tema mediambiental i paisatgístic, de gran magnitud pel que fa a la destrucció del territori i al consum de recursos naturals. Actuar contra la natura, atemptant contra la biodiversitat, és immoral. I el resultat, nefast: hem fet un País lleig i insostenible.

Hi ha, d’altra banda, la corrupció, l’avarícia que ha promogut l’enriquiment ràpid, les complicitats generades per tal de convertir els ciutadans en col·laboradors d’un sistema immoral que ha provocat el guany fàcil i descontrolat, ha enfrontat veïns d’un mateix poble, ha enemistat membres d’unes mateixes famílies, ha potenciat l’especulació i ha desacreditat el treball. Més enllà dels casos apareguts a la premsa, conec  anècdotes impactants. Com la d’aquells germans que havent heretat uns terrenys que en el seu moment tenien una valoració econòmica semblant, en fer-se urbanitzables els d’uns i els d’altres no, renyiren de manera violenta. O l’absurd dels “agravis comparatius” ocorregut quan els propietaris d’uns espais rústics esperaven que foren urbanitzables i en no acomplir-se les seues aspiracions, es permetien dir que els havien furtat “x” diners, que era el valor que atribuïen al seu terreny si s’haguera reclassificat. I el que és pitjor: el cas d’uns xicots que tenien treballs estables i, veient la possibilitat de comprar terrenys a baix preu i vendre’ls cars, abandonaren els respectius treballs per dedicar-se a especular.

No hi ha que oblidar, doncs, l’aspecte moral del tema urbanístic. Perquè no hi ha res pitjor que potenciar entre una col·lectivitat actuacions mancades de principis. Així és que l’any 2010 hauria de ser també un any de redreçament moral.