Article

Bellesa bruta

Levante EMV.

Diumenge de Rams. El matí es presenta agradós amb temperatura suau i el sol, que fa l’ullet però a estones s’amaga, convida al passeig calmat. El centre històric de València és bonic i amable. Dels més extensos d’Europa, diuen. Dels més plans també. L’has xafat moltes vegades i sempre et sorpren: el remat d’una façana que abans no havies vist, uns balcons de ferro que mostren el bon fer de professionals antics, l’harmonia d’un conjunt d’habitacles rehabilitats… Deixes a una vora els monuments històrics que hi sovintegen i continues endavant. Hi camines lentament, com sempre, per carrers estrets i placetes, observant amb goig, mirant cap amunt i cap avall.

I veus un terra d’asfalt brutíssim on la negror va fent crostra. I veus un terra desigual amb trencalls, escortat per taques d’orins en les bases de les parets i, de tant en tant, per algun excrement sòlid de persona o d’animal. I també veus runes dins dels nombrosos solars polsosos, que fa vint anys que esperen un destí.

És Diumenge de Rams i les campanes de la Catedral t’obsequien amb un volteig bellíssim, mentre el mercat de palmes situat a les seues vores, mostra l’artesania de trenats i formes del saber artesà. Alhora, una megafonia potentíssima escampa per carrers pròxims a la Seu —i també per altres més allunyats com la plaça de Nàpols i Sicilia— la veu de l’oficiant d’una liturgia religiosa, en un exercici d’ostentació i manca de respecte cap als vianants que es veuen obligats a escoltar-la sense haver-la triat…

Has arribat als bonics jardins de Vivers després de creuar el riu —ja molt verd, tal com el reclamàvem fa anys—. T’han rebut restes de l’antic Palau Reial i l’alegria matinera de la Fira del Llibre. I abans de retornar als carrers del centre de València, t’omplis d’aromes de verdor perquè després, pot ser t’entrarà pels narius la fortor àcida i espessa dels orins de cap de setmana i la pudor que emana dels albellons. Amb sort, encara quedaran floretes d’atzahar en algun taronger de ciutat i n’aspiraràs el perfum. I t’alegraràs en vore que el cinamomo que hi ha davant de ta casa ja ha florit.