Article

Cabanyal i vots

Levante EMV.

Marbella, Seseña, Llíber, Sta. Coloma, Andratx, Alaurin el Grande… són alguns dels vora 20 ajuntaments, els alcaldes dels quals han sigut empresonats, presuntament, per corrupcions diverses. La major part d’aquests alcaldes comptaven amb una majoria electoral  important i alguns portaven diverses legislatures en el càrrec. També algun d’ells, en produir-se la detenció  va proclamar que els vots rebuts i el suport de la gent recolzaven la seua innocència.

L’alcaldessa de València, en un context diferent, també ha al·ludit als vots rebuts. En el seu cas per justificar l’actuació de l’Ajuntament en el Cabanyal. Però és aquest un argument perillós perquè encara que la majoria electoral és la que conforma legalment i legitima un determinat govern, no legitima totes i cadascuna de les actuacions d’eixe govern. No ho legitima, com és evident, en els casos de corrupció abans  esmentats, ni tampoc en altres actuacions.

En el cas del Cabanyal, tampoc les xifres electorals són indicadores d’acceptació. Perquè si és cert que PP obtingué majoria de vots en aquella zona (5.472), també és cert que gairebé va doblar aquesta xifra la població amb dret a vot que no li donà suport (entre abstencions i vot a altres partits).

L’actuació del PP en aquest tema no ha sigut democràtica. Perquè actuar democràticament, i més en un projecte tan gran i transcendental com la reforma del Cabanyal, no és fer el que es vol encara que es tinga majoria electoral, sinó acceptar la participació de la societat civil, en aquest cas representada per “Salvem el Cabanyal”, atendre les peticions raonades i acollir els seus valuosos informes tècnics. I si es continua endavant amb el projecte, esperar al final definitiu del procés judicial per actuar. Entretant, conservar el barri. També per prudència perquè si és cert que diverses sentències donen la raó a l’Ajuntament, també és cert que la del Tribunal Superior de Justícia de Madrid de 2004 i la del Tribunal Suprem de 2009, donen la raó a Salvem el Cabanyal.

Ara, el que hi ha és un barri valuós que han deixat degradar, un patrimoni de tots els valencians que espera ser recuperat. Entretant, saludem la lluita democràtica de Salvem el Cabanyal, exemple de societat civil viva i conscient.