Article

,

Cancun

Levante EMV.

Poca gent sap que el 29 de novembre va començar a Cancun, i encara continua, la cimera sobre el Canvi Climàtic. Per als mitjans de comunicació, el tema climàtic ha passat a un lloc poc rellevant i els governants tenen centrada la seua preocupció en fer front a la crisi econòmica amb mesures conjunturals que no tenen en compte la greu degradació ambiental que patim. Però la realitat és que el canvi climàtic és el problema més greu que té actualment la humanitat, perquè és un problema que continua agreujant-se i cada vegada ens queda més poc temps per a rectificar. Tant és així que, suposant que ara mateix es prengueren totes les mesures necessàries per evitar-lo, durant uns anys encara continuarien els efectes negatius i seguiria  pujant la temperatura mitja de la Terra a causa de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle (GEI). Els experts preveien que per a l’any 2.050la temperatura  podia augmentar en 2º, en el millor dels casos Però si no es posen mesures fermes, per a eixe any la pujada de temperatura pot arribar a 6 o 8 graus i això seria catastròfic. Per a que l’augment de temperatura des del 1990 fins  el 2050 es mantinguera en 2º, en el moment present hauria d’haver pujat, com a màxim, 0’6º. Però la realitat és que la temperatura mitjana des d’aquell any, ha augmentat  0’75º. Una mala situació.

Per tant, és necessari acabar amb les emissions de GEI. En aquest sentit hem de saber que al País Valencià, tot i que les emissions de GEI dels dos darrers anys van disminuir en un 11%,  des de l’any 1990 cap ací l’augment ha sigut  d’un 75%  mentre que al conjunt d’Espanya, en eixe temps han augmentat un 28’5 %. A casa nostra, el principal causant d’aquest augment és el transport, que emet el 45 %  del total de GEI.

Per tot això, les mesures anti-cris econòmica de tots els països, s’haurien de basar especialment en la potenciació d’una economia verda i en l’adopció de mesures de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic. A Cancun, l’acord entre els  mandataris del món per a la reducció de GEI hauria de ser una realitat, perquè és necessari i urgent. Ni el meu net , ni els vostres, tenen per què pagar  les conseqüències, molt greus, de la inconsciència d’una humanitat que sembla no saber cap on va.