Article

,

Canvi climàtic i calor

Levante EMV.

Fa calor i això no és cap novetat a l’estiu. Ni ho és que la calor forta haja començat a la primavera, ni té per què considerar-se estrany que alguns dies la temperatura siga extraordinariament alta. Però la gent diu que no és normal, que de dies molt càlids en fa ara més que abans. I la compra de ventiladors i d’aparells climatitzadors, des del fortíssim estiu de l’any 2003, s’ha disparat. Així és que ens preguntem, ¿s’hi tracta d’apreciacions subjectives o d’una realitat? Dissortadament la resposta ens la donen les dades objectives (veure el IV Informe de IPCC): la temperatura mitjana global de la terra ja ha pujat 0’8ºC en els darrers cent anys i per a finals del present segle, el Massachusets Institute of Technology, preveu una pujada d’entre 5 i 9 graus.

Sí, el canvi climàtic ens ha visitat de manera desagradable i continuarà fent-ho. I serà pitjor si no es prenen amb urgència les mesures per a la reducció dràstica d’emissions de CO2 i d’altres gasos d’efecte hivernacle.

Però jo ara vull comentar l’aspecte de l’adaptació. La humanitat ha de prendre mesures per adaptar-se a la nova realitat climàtica. En el nostre cas cal que, alhora que busquem solucions naturals viables com la de fugir i protegir-nos del sol, beure més, remullar-nos i disminuir l’activitat física en hores punta, el nostre cos vaja adaptant-se a poc a poc, a temperatures més altes, al nou clima, en definitiva.

D’altra banda cal una adaptació col·lectiva per exemple racionalitzant els horaris d’activitat i de descans, i, sobretot, adaptant els espais on viure i estar. Menys asfalt, més ombra i més espais verds refrescants. I construccions adequades. Els llocs on vivim han d’estar, a més d’aïllats tèrmicament, ben orientats a fi de permetre corrents d’aire i poca entrada de sol a l’estiu. Dons bé, són incomptables els habitatges i locals orientats només al sud o a l’oest, amb poc trànsit d’aire i amb l’ús de vidre en balcons i tancaments. Són com hivernacles i els seus usuaris s’hi protegeixen tancant-s’hi i posant l’aire condicionat. Aquest gasta energia, s’emet CO2 i continua així l’espiral d’escalfament global.