Article

Catàstrofes i reconstrucció

Levante EMV.

Haití, ja no ocupa les primeres pàgines dels diaris. El drama terrible que s’hi està vivint ja s’ha instal·lat entre les noticies no destacades, mentre que la precària ajuda humanitària d’emergència va fent-se visible. Precària ajuda, dic, perquè a pesar de la quantitat ingent de donacions, existeixen enormes dificultats a l’hora d’actuar degut a la manca de recursos i infraestructures anteriors a la catàstrofe i a la manca de previsions i d’organització. I és evident que totes aquestes circumstàncies, caldrà tenir-les presents a l’hora de la necessària reconstrucció posterior.

Perquè les reconstruccions després de les catàstrofes naturals, són una oportunitat que se li presenta al país afectat i a la comunitat internacional, per fer les coses millor. El problema és que de les reconstruccions es deriven negocis i dels negocis, projectes inadequats i corrupció. Com està passant a Sri Lanka, a Tailàndia, a Indonèsia, afectats pel Tsunami de l’any 2004:  l’ajuda, en molts casos, està servint  per obrir mercats a les empreses multinacionals i els projectes de reconstrucció afavoreixen els operadors turístics i les immobiliàries que, amb l’aquiescència dels governs,  han realitzat projectes que allunyen de la costa la població local de pescadors i agricultors per a, en el seu lloc, fer hotels de luxe, molls per als hidroavions, camps de golf… sense permetre la recuperació dels recursos naturals propis que són els que possibilitarien el desenvolupament  autèntic de la població.

Un altre cas seria la reconstrucció després de les catàstrofes provocades, com és el cas de la guerra d’Iraq. Com diu Naomi Klein, aquella guerra no es va projectar  només pel petroli sinó també per l’aigua, pels camins, pels trens, per les autovies, pels ports…. De fet s’hi va crear una empresa, New Bridge Strategies, amb l’única finalitat d’assessorar en l’aprofitament de les oportunitats financeres que s’oferirien després de la guerra. Però en aquest cas, els negocis no han anat molt bé i, a més, s’ha produït una gran estafa que, segons un informe de l’Inspector General Especial d’ EEUU per a la Reconstrucció d’Iraq, supera els 50.000 milions de dòlars.

Esperem que Haití es reconstruisca millor.