Article

Crisi: Entropessar amb la mateixa pedra

Levante EMV.

Seria trist i denotaria una bona dosi d’estupidesa humana i manca de responsabilitat política, que l’actual crisi no fóra aprofitada per repensar el model econòmic i per introduir, localment i globalment, noves maneres de produir i de consumir.

Tots els experts estan d’acord que el que ha provocat la crisi actual és el funcionament del propi model econòmic neoliberal. S’ha comprovat que allò que s’anomena llei del mercat (oferta i demanda) no regula ni la demanda ni l’oferta perquè el consumisme, que és la base del sistema, allò que ha causat és l’endeutament extremat del consumidor i la producció d’excedents invendibles per part dels productors.

S’ha comprovat que el bluf de l’economia financera basada en la circulació de capitals ficticis que no responen a productes concrets, acaba esclatant i que l’economia especulativa, a més d’immoral, enriqueix alguns i empobreix definitivament uns altres. Tot això s‘ha vist però s’ignora a l’hora de buscar-hi solucions perquè el que s’està fent des dels governs va en la línia d’activar allò que ha causat la crisi: d‘una banda pretenen reactivar l’economia financera injectant milions de diners als bancs i d’altra busquen activar el consumisme (fer que la gent gaste innecessariament) amb les ajudes a l’automòbil i a d’altres productes que no són bàsics. Convé recordar que la General Motors que ara ha fet fallida, ja pels anys 20 del segle passat va produir molts excedents i un dels seus directius, Charles Kettering, va ser el primer a elevar el consumisme a categoria: dissenyà un campaya publicitària molt agressiva per aconseguir que els propietaris se sentiren descontents amb els vehicles que ja posseïen i el canviaren. I la General va introduir el canvi de model de cotxe cada any.

L’altre error de conseqüències fatals és el de voler retornar a la construcció voraç el seu paper de motor (fals i generador de bambolles) de l’economia. Al País Valencià és extremadament greu que molts municipis vulguen construir: en previsió hi ha 800.000 vivendes noves. Això és entropessar amb la mateixa pedra.