Article

Després de la F1

Levante EMV.

Finalitzada la F1, bo seria que els responsables polítics respongueren determinats interrogants com ara:

Quants diners costa a les institucions públiques? Quantes escoles, atenció a dependents, etc. podrien haver-se fet amb els diners públics destinats a la F1? Quins n’han sigut els màxims beneficiaris econòmics? Quines infraestructures econòmiques duraderes s’hi han generat? Com se n’ha beneficiat el valencià d’a peu? Quins estudis d’impacte ambiental hi ha fets? Quanta brutícia i residus s’hi han generat i on han anat a parar? Quant de CO2 s’hi ha emés a l’atmosfera? Quants decibel·lis s’hi han produït? (això ho sabem: molts, 47 decibel·lis per damunt del màxim permés). Finalment, ¿quins són els valors i el model de política que s’ha transmés a la població en general i com afecta l‘educació de la gent jove? Això també ho sabem. Els qui estan educant-se han percebut que:

1) Allò que les institucions responsables consideren més important és l’espectacle, per això les infraestructures que hi calen es fan ràpidament i s’hi dediquen molts diners, mentre que l’educació i la salut són secundàries ja que els recursos que se’ls dediquen són insuficients i les infraestructures tarden anys a fer-se.
2) L’obligació legal dels estudis d’impacte ambiental pot obviar-se amb dubtosos subterfugis legals.
3) No cal prendre mesures contra el canvi climàtic: si el CO2 que ha generat la F1 no té importància, menys encara en té el que generem nosaltres.
4) Pel que fa a la contaminació acústica, si és permesa en aquests “events” ¿per què no hauria de ser permesa en altres situacions?
5) La velocitat i els motors són fantàstics. La ciutat és un espai idoni per còrrer.

Això és el que interioritzen els joves: apologia de la velocitat, confusió sobre les necessitats bàsiques de la gent, desconsideració cap a la responsabilitat ciutadana.