Article

El clima

Levante EMV.

Fa i farà calor. Diuen que més que altres estius. Però estem a juliol i això és el que toca. Una altra cosa és saber que en cinquanta anys la temperatura mitja a Espanya ha pujat 0’68º. A nivell mundial la pujada ha sigut semblant i això, com tantes vegades hem comentat, és una mala notícia. Perquè és una de les moltes proves de la irreversibilitat del canvi climàtic.

Durant aquests dies, a Berlín, s’han reunit representants de 35 països per tal d’arribar a acords previs que puguen aplanar el camí en la propera cimera del clima que tindrà lloc el mes de Novembre a Sudàfrica. No podem dir que les cimeres en qüestió hagen sigut un èxit, més enllà dels acords de Kyoto (que en molts casos no s’han acomplit) I també això és una mala notícia perquè els efectes del canvi climàtic són una realitat i reclamen remei urgentment. Però la greu crisi econòmica que patim ha tret de l’actualitat la crisi climàtica i ha amagat la realitat greu que comporta. Ha amagat fins i tot, que ambdues crisis comparteixen una mateixa causa que és el tipus de societat que vivim, que per produir i per consumir utilitza quantitats ingents de combustibles fòsils i esquilma els recursos naturals.

El cas és que la crisi econòmica era una bona ocasió per repensar la societat i l’economia. Per produir de manera menys agressiva amb el medi ambient, per promoure formes de vida menys consumistes i menys malbaratadores d’energia, per fer de la necessitat virtut. Però es vol remuntar la crisi tornant a les formes de producció i de consum anteriors i això no és possible. Si s’arriba a un inici de solució serà una eixida de la crisi en fals perquè persistirà el problema de l’energia, el problema de les deslocalitzacions, el problema dels stocks immobiliaris, el problema de la falsa economía basada en l’especulació financera… Havia que haver repensat la societat, sí . I actuar tenint molt clares dues coses: que no es pot consentir la pobresa i les enormes diferències socials i que la desfeta ambiental, amb el canvi climàtic com el problema més rellevant, és greu. Ambdós factors per molt que s’amaguen apareixeran i reapareixeran amb força. I cal una altra economia i una altra manera de viure per començar a solucionar-los.