Article

Eleccions: Situació previsible

Levante EMV.

La setmana propera, quan escriuré una nova columna per a aquesta secció, ja hauran tingut lloc les eleccions al parlament europeu i, per tant, la decisió estarà presa. Entretant qualsevol resultat pot produir-se. Però el que sembla previsible és que, guanye PSOE o PP, la diferència que obtindrà amb l’altre no serà gran. I els partits menuts, continuaran com ara, poc dalt o baix.

Pel que fa al PP, independentment dels resultats, és previsible que no li afectaran els casos judicials cridaners o els de presumpta corrupció que venen esguitant-lo d’un temps a aquesta part. Ni els d’espies, ni els de tratges. Ni l’assumpte del Yak 42 que mostra la irresponsabilitat dels seus dirigents quan governaven. Una part gran del seu electorat li és fidel i respòn bé als continguts demagògics que aquest partit li transmet. Amb l’ajuda dels missatges de l’església catòlica i dels mitjans de comunicació fonamentalistes, la seua decisió és ferma per a qualsevol tipus d’elecció i per a qualsevol tema. I tampoc no hi ha altres partits de dreta que puguen arrapar-li vots.

Pel que fa al PSOE, és previsible que no li afecte en gran manera el desgast per la crisi. Però el que sí que li afectarà, és l’abstenció d’una part important dels seus votants. Perquè l’esquerra és més crítica amb els qui ens governen o ens representen, i menys fidel, més matisadora. I les diferències o els dubtes els manifesta, o bé radicalitzant-se o no votant. Aquesta situació és vàlida també per als altres grups d’esquerra tradicional als quals l’abstenció també els hi afectarà.

Estem davant d’unes eleccions europees on es votarà en clau espanyola, ja se sap. L’Europa politica és encara ben desconeguda i les seues institucions i decisions poc valorades.

En definitiva. A més de fer millor les coses, a l’esquerra li cal pedagogia, molta pedagogia. I no la fa.