Article

Entrepans i bous

Levante EMV.

Recentment, institucions afins al PP van dur milers de persones de la tercera edat a la plaça de bous de Benidorm, igual com fa uns mesos les havien dut a Mestalla.

Les persones majors són dòcils, són tolerants, són agraïdes. Per la vida, a poc a poc, anem deixant el verí i la fel i quan ens fem grans segurament ens queda sobretot la dolçor, la ingenuïtat i moltes ganes de viure. Algunes persones, en fer-se grans, recuperen la innocència i per això moltes vegades els vells s’assemblen als xiquets.

Fa uns quinze o vint anys, des d’algunes institucions intentaren millorar la qualitat de vida dels majors i afavoriren el seu desenvolupament personal sense dependències. I així és com se’ls milloraren un poc les pensions i es dugueren a terme iniciatives que portaren a l’habilitació i generalització de llars socials i a l’organització d’activitats que els enriquien com tallers manuals, aules de cultura, balls, gimnàstica, viatges, tertúlies… Però alhora, el fet d’haver-se convertit els pensionistes en protagonistes d’esdeveniments socials i consumidors autònoms, degut al fet de disposar de capacitat de despesa, va despertar l’instint rapinyaire dels desvergonyits. I començaren a organitzar-los activitats amb el ferm propòsit d’explotar-los. Són, per exemple, eixos viatges fantasmes on els tanquen a un hotel amb l’únic objectiu de vendre’ls objectes inútils o productes més cars d’allò que és habitual. I moltes persones grans, fàcils de convèncer, hi cauen. Sabem que hi ha denúncies al respecte, però, sobretot, que moltes no es fan i es deixa córrer el tema per no involucrar l’ancià o anciana en situacions desagradables.

I bé, salvant les distàncies, a mi els actes del Mestalla i de Benidorm em recorden allò. Se’ls tanca en un espai —gran en aquest cas—, se’ls ofereixen productes de baixa qualitat com espectacle, els hi donen entrepans —potser també caramels—, se’ls fan colpets a l’esquena, se’ls hi diuen paraules grandiloqüents. I què se’ls ven? Doncs, ja se sap. Les eleccions estan al gir d el cantó i moltes persones grans són ingènues. I, sobretot, són agraïdes.