Article

Escoles en valencià

Levante EMV.

He vist a la TVV uns espots de la Conselleria d’Educació publicitant l’ensenyament en valencià. Quan jo els he vist era en dates en què la inscripció de nou alumnat als centres escolars havia finalitzat, amb la qual cosa l’esmentada publicitat era inútil i els diners que ha costat també.

Alhora s’ha donat el fet que a continuació de la falca, s’anunciaven nous programes de la TVV, que seran en castellà, un d’ells infantil. Amb la qual cosa, si dels espots publicitaris atemporals de la Conselleria es podia derivar algun efecte estimulant cap a l’ensenyament en valencià, els anuncis subsegüents el contrarestaven i en produïen un efecte dissuasori mostrant clarament que la televisió valenciana, que depén de la Generalitat, no creu ni practica allò que publicita ella mateixa. Els i les televidents perceben clarament una manca de convicció en l’espot televisiu que diu “Valencià, clar que sí!” perquè tot seguit la televisió, aplica un “Valencià, clar que no!” en la seua programació.

Però l’escola en valencià és un fet malgrat les incongruències polítiques, malgrat els entrebancs. Una mostra la tenim en què, com cada primavera, les Trobades d’Escoles en Valencià estan en marxa. El diumenge 27 de març es va fer la primera a Burjassot, on unes vint mil persones de València, de l’Horta Nord i Camp de Túria s’aplegaren en una jornada festiva i reivindicativa per proclamar que el model d’ensenyament en valencià és obert, fomenta l’autoestima col·lectiva i és l’únic que forma persones plurilingües.

I segueixen les mostres: hui les escoles en valencià de l’Horta Sud han iniciat la seua Volta a Peu d’Escola a Escola com una exponent de la vitalitat i marxa endavant del seu projecte educatiu. I el diumenge que ve aquestes escoles celebraran a Aldaia la seua trobada, el mateix dia que la celebraran a Quartell les escoles del Camp de Morvedre. I en seguiran més de festes per la llengua, fins la que farà catorze. I cent cinquanta mil persones hi hauran assistit.

Per quart any consecutiu, les Trobades no compten amb cap suport de la Generalitat, alhora que aquesta manté una televisió que fa vergonya.