Article

,

Fam… Immigració…

Levante EMV.

La setmana passada a Luxemburg i a Roma hi hagué sengles reunions que, al capdavall, van resultar una mateixa cosa. En el primer cas, representants de la U.E. aprovaren una directiva duríssima contra la immigració clandestina, obviant qualsevol dels principis humanitaris que en altres moments van distingir el bon fer europeu. Mentre que a Roma, caps de 183 països reunits en la Cimera de la FAO, no van estar capaços d’acordar mesures per pal·liar la fam al món. Dues reunions que mostren la insolidaritat portada a I’extrem i que, a més, són la mateixa cosa. Perquè fam i immigració formen un cercle tancat. O és que algú pensa que els 850 milions de famolencs, esperaran la mort resignadament? Doncs no. Els més resistents, els qui tindran forces, en fugiran. Amb papers o en sense. Creuaran deserts i travessaran mars. A peu, en pasteres o en avions, tant se val. Trencaran tanques electrificades i plantaran cara als seus perseguidors legals. Què farieu vosaltres si l’estòmac buit us arrapara les entranyes? Què farieu veient els germans desnodrits, les mares amb els pits escorreguts i els fills demanant un pa inexistent? Què farieu?

En són 850 milions, els famolencs. A Espanya n’hi ha cinc milions. Ni la FAO ni els capitosts de 189 països del món, no faran -no farem- res per ells. I la Unió Europea ja els prepara la benvinguda: els tancarà amb pany i clau en centres d’internament durant any i mig i després els retornarà al seu lloc de fam. Només que, quan podran, ells començaran novament. Tornaran a vindre i refaran el cercle.

NOTA: També va ser la setmana passada que ens va deixar Josep Vicent Marqués. El seu eslogan dels anys 70, “Ni fam, ni fum, ni fem“, és ara més actual que mai. Et recordem, amic.