Article

Fora el programa “Tómbola”

Levante EMV.

Per què cal que desaparega de la programació de la TVV Tómbola? Perquè és una mostra palpable de telefem. Perquè degrada qui fa el programa i qui el contempla. Perquè transmet estupidesa, grolleria i mal gust. Perquè triavialitza els sentiments. Perquè embruta les intimitats. Perquè dona protagonisme a fets banals.

Perquè fa protagonistes personatges sense cap mèrit ni actuació o fet remarcable. Perquè premia, pagant-los milions, personatges sense escrúpols que es vanaglorien de la seua poca vergonya. Perquè divulga fets, reals o falsos, que —encara que siga de manera consentida— desacredita les persones. Perquè afavoreix una casta de persones que viuen —i ben bé que viuen— del cuento.

Perquè utilitzant tots, periodistes i convidats, la tècnica del galliner, és a dir, el crit, l’insult, la sobreposició de les paraules i les males maneres com recurs d’atracció, divulga una forma de parlar maleducada, vulgaríssima, desagradable. Perquè els periodistes que porten el programa juguen a ser barroers bruixots, posseïdors del dret de qualificar i desqualificar. Perquè conreen les pitjors de les maneres de parlar amb les seues desagradables veus agudes o nasals cridaneres que fa mal sentir-les. Perquè professionals com Ximo Rovira, que podia haver jugat un paper simpàtic i digne en la televisió valenciana o en altres, queda negativament marcat i envilit —i ho lamente—, per haver jugat el paper de promotor i comparsa d’un programa indigne.

Perquè el programa el fa una televisió pública que paguem. Perquè el poble valencià no mereix tanta brutícia. Perquè és una irresponsabilitat per part dels directius i responsables polítics de la TVV el fet de potenciar un model televisiu que transmet valors tan negatius i immorals que són el contrari del que marca la llei de creació de la Radiotelevisió Valenciana.

I perquè ja n’hi ha prou.