Article

Ha plogut

Levante EMV.

Ha plogut i els núvols han descarregat l’aigua de manera irada. Ja va sent habitual en el nostre país, i també en moltes parts de la resta de la península, que gairebé cada vegada que plou, la pluja siga intensa. I no és estrany això en les zones de clima mediterrani com la nostra, acostumats com estem a riuades i pantanades. Però hi ha qui diu que els darrers anys hi ha augmentat la freqüència d’episodis de pluges torrencials i hi han disminuït les pluges moderades. No sé si aquestes apreciacions de molts ciutadans coincideixen amb els registres dels meteoròlegs però, en qualsevol cas, cal prendre en consideració el tema per diverses raons. D’una banda perquè la irracional ocupació que s’ha fet del territori, agreuja les conseqüències de les pluges intenses. S’ha construït en terres baixes i en zones d’avingudes i s’han fet infraestructures viaries que de vegades han actuat d’obstacle a la circulació de les aigües. S’han cobert amb formigó els llits de molts barrancs, impedint així la filtració, s’ha actuat de manera intensiva en zones portuàries i s’han eliminat cadenes dunars per tal d’edificar en el seu lloc. Totes aqueixes actuacions no són de bades perquè les aigües, quan venen abundants, volen ocupar l’espai que els és propi.

D’altra banda, una de les conseqüències del canvi climàtic, previstes pels científics, és, precisament, que plourà menys vegades i més intensament. Actuar en conseqüència i prendre mesures de prudència, és l’obligació de tots.

I sí. Ara ha plogut i en alguns llocs han patit. Però les herbes aromàtiques de les muntanyes han reverdit i l’aigua ha destapat tots els matisos del verd en camps i espais naturals. Alguns rierols han brollat i la terra humida desprèn un perfum intens.