Article

Herois immigrants

Levante EMV.

Perduts entremig d’altres retalls de diari, n’he trobat dos amb notícies protagonitzades per joves romanesos. Abans de llançar-los al pot del paper per reciclar, m’he preguntat per què vaig guardar, fa uns mesos, aquells escrits i en revisar-los he vist que es tractava de bones notícies i que per això n’havia conservat els retalls. Totes dues relaten sengles accions humanitàries, gairebé heroiques, protagonitzades per joves de Romania residents a Espanya. En ambdós casos havien ajudat a salvar la vida d’ unes persones. En concret el primer dels dos fets tingué lloc a Benicarló quan a una casa on vivia un matrimoni d’ancians es va declarar un incendi El xic els hi va treure i per rescatar la dona, va haver d’entrar al recinte més de quatre vegades, amb la roba mullada per contra-restar les altes temperatures i fent front al fum que omplia completament tots els espais. La cosa, doncs, va acabar en bé i els ancians en declaracions a la premsa mostraven el seu agraïment al jove i deien “és el nostre àngel de la guarda…”.

A mi m’agraden les bones notícies i de manera especial aquestes que conservava en dos retalls de diari perquè, precisament, es més habitual trobar referències on gent d’origen romanés protagonitza fets dolents que no a l’inrevés.

Tots sabem que en totes les societats i grups de persones hi ha de tot però tenim tendència a generalitzar i atribuir a tota una col·lectivitat les accions delictives o inconvenients que individus d’aquella cometen. Una amiga meua em va dir un dia: “els romanesos no són gent de fiar” i em contà una història de robatoris i amenaces. D’ací a uns dies que tornaré a vore-la li diré: “els romanesos són herois” i li mostraré els retalls dels diaris. Ella dirà que per dos casos no puc generalitzar i mantindrà que els romanesos són gent indesitjable. Jo no sé si diré res però pensaré que tinc una amiga racista.