Article

,

L’estat del món

Levante EMV.

Farà uns dotze anys vaig llegir unes declaracions d’ Umberto Ecco on deia que si els xinesos usaren paper higiènic com l’usem els occidentals, prompte arribaria un moment que no hi hauria prou arbres al món per fer tot el paper necessari. I si jo ara recorde eixos comentaris és perquè del darrer “Informe sobre l’estat del món” que anualment realitza el Worldwatch Institut, gairebé es pot deduir que el moment ja ha arribat. El Worldwatch és un prestigiós organisme independent de recerca, que treballa per una societat justa mediambientalment sostenible.

La situació és la següent: éls països desenvolupats hem assolit un nivell de consum tan alt que fem minvar enormes quantitats de recursos naturals i energètics, alhora que provoquem una gran quantitat de contaminació i residus de tot tipus. Si la situació s’ha pogut mantindre molt de temps i el consum ha pugut anar pujant, és perquè la major part de la humanitat, en situació de desenvolupament, no ha accedit al mateix tipus de vida i per tant no ha consumit. Però en l’actualitat l’Índia i la Xina estan protagonitzant unes transformacions econòmiques tan impressionants que estan afegint-se al món industrialitzat com a grans consumidors de recursos i com a contaminadors d’ecosistemes interiors i exteriors. Perquè, clar, havent assolit un nivell de desenvolupament econòmic remarcable, el model de consum que estan seguint és el nostre, el de la societat consumista depredadora amb els bens de la Terra. Qui els ho pot negar si els ho hem ensenyat nosaltres…? Amb l’agravant que ells en són més: 1.297 milions d’habitants a la Xina i 1.080 a l’Índia, mentre que a Europa en som 457, al Japó 128 i als EUA, 294.

La situació és ben seriosa. Ho vam poder comprovar la setmana passada en la presentació, organitzada per AVEADS, del llibre sobre l’estat del món amb l’Informe esmentat més amunt, que cada any edita UNESCO Catalunya. Llegiu-lo.