Article

,

Nuclears? No, gràcies (2)

Levante EMV.

En el títol que encapçalava la meua columna  de la setmana passada en aquesta pàgina, (que era el mateix títol que el d’avui) per una d’aquelles circumstàncies que de vegades ocorren en el món de les lletres impreses, aparegué un “sí” en lloc d’un “no, gràcies”  referit a les nuclears. Per suposat que si es llegia l’article, l’opinió que en tinc quedava clara, perquè el meu és un modest però rotund “no” a aquestes centrals, a pesar de la campanya que s’està fent a favor de la seua continuïtat.

La campanya en qüestió ofereix bàsicament dues raons: d’una banda assegura que les centrals són segures i no hi ha perill d’emissió de radioactivitat, degut al rigor de l’enginyeria amb que s’han construït i funcionen. I d’altra banda es presenta la nuclear com una energia neta que no genera CO2 i per tant apta per a fer front al canvi climàtic. Ambdós arguments són refutats pels ciutadans que s’hi oposen. El de la seguretat es contesta en base a que és impossible garantir-la al cent per cent, i com a mostra hi ha el fet que ninguna asseguradora vol fer-se càrrec de les assegurances de les nuclears, ja que en cas d’accident, les conseqüències humanes i econòmiques podrien ser de magnituds enormes. Pel que fa al CO2 no n’emet la nuclear, però sí que n’emet la fabricació del ciment (gran emissor d’aquest gas) que gasten en quantitats ingents en la construcció de les centrals, en el tractament dels residus i en els cementiris nuclears. I també hi ha el CO2 que emet el transport que porta els minerals i els residus a llargues distàncies. Afegeixen els crítics antinuclears, que tant el tema de les radiacions com el del CO2, cal valorar-los des de l’origen del procés (l’extracció de l’urani), fins el final.

Però hi ha més qüestions. Una molt important és que l’energia nuclear no és necessària. Només constitueix el 20% de la que es consumeix a l’estat espanyol i si tenim en compte que ens cal un nou model energètic on l’estalvi siga una de les prioritats, conclourem que la nuclear ens la podíem estalviar. Entretant la producció d’energia solar i eòlica no ha fet més que començar. Aprofitar les enormes possibilitats existents en aquests camps hauria de ser l’objectiu.