Article

Patents agrícoles

Levante EMV.

Ho vaig llegir en aquest diari fa un temps: hi ha varietats vegetals inventades, que són el resultat de combinacions precises per obtenir un producte nou (varietats de mandarina, de nectarina…). Els inventors d’eixes varietats les han patentat i els agricultors que les utilitzen han de pagar la patent corresponent. Per aconseguir-ho, els creadors de les varietats s’han agrupat en una societat i tenen uns inspectors que localitzen exactament les parcel·les on, segons ells, creixen varietats patentades per les que no s’han pagat els “royaltis” corresponents. Aleshores exigeixen uns 3.000 euros per hectàrea per tal de legalitzar la producció o, en cas contrari, han d’arrencar el camp, o exposar-se a ser denunciats per delicte contra la propietat intel·lectual.

Sembla ser que hi ha propietaris agrícoles que coneixien el tema i d’altres —menuts propietaris— que no i és curiós que les inspeccions s’hagen fet quan els camps estaven en plena producció, amb la qual cosa la pressió sobre l’agricultor és decisiva.

És semblant al que fan les multinacionals com Montsanto amb diverses varietats vegetals. Per exemple, han patentat les classes de llavor més usuals, la dacsa entre moltes altres, i han obligat els agricultors dels països empobrits a utilitzar-les. Val a dir que en molts llocs han acabat amb les produccios autòctones i amb elles amb els recursos que hi existíen per sobreviure.

No conec qui són, en el nostre país, els propietaris ni com funciona la societat defensora dels interessos dels patentadors, però allò que se sap de les Montsanto i companyia és que, basant-se en la legalitat de les seues patents, utilitzen mitjans mafiosos per introduir els seus productes.

Així és que, una vegada més cal reivindicar les produccions pròpies de cada zona i els bancs de llavors autòctones. I per a la introducció de varietats inventades, caldria que previament foren qualificades com necessàries per part d’experts reconeguts procedents de diversos sectors professionals i socials, mentre que la comercialització hauria de ser regulada i gestionada per les entitats públiques de manera transparent oberta i controlada.