Article

Per primavera

Levante EMV.

És una sort que la primavera arribe cada any carregada dels propis tòpics, perquè ens permet gaudir de tots els matisos del verd i dels moltíssims colors que les flors escampen per camps i ciutats. Durant el mes d’abril, a més, ens porta l’aroma intensa de la flor del taronger i ens permet que els nostres somnis, records i celebracions estiguen plens de perfum i de calidesa.

Càlid fou l’homenatge que va rebre Enric Valor el passat 23 d’abril amb la lectura col·lectiva i continuada de les seues rondalles en l’Ajuntament d’Alboraia. I perfumat, recordem el 25 d’abril de fa 25 anys quan Portugal es despertà amb olor de clavells i va protagonitzar una revolució pacífica, on les forces armades d’aquell país van canviar els fusells per les flors i les bales per la paraula. Va ser una revolució on durant un temps –poc de temps-, molts somnis es feren realitat. I s´hi ocuparen latifundis que, treballats en règim cooperatiu, triplicaren la producció. I alguns palaus s’hi convertiren en centres culturals i altres en hospitals populars. Després, allò s’acabà i terres i palaus es retornaren als antics amos i els somnis més dolços d’aquella revolució dels clavells es desferen dins de la “realitat” de la democràcia formal.

Amb amargor, potser, recordem un altre 25 d’Abril de molts anys abans, el del 1707, de trista memòria per al poble valencià. Ara, amb el record d’aquella desfeta, cada 25 d’abril renovem els somnis i proclamem el desig de sentir-nos poble entre els pobles.

Però la primavera és un esclat de vida i el 25 d’abril d’enguany han esclatat cinc de les catorze Trobades d’Escoles en valencià que tenen lloc durant aquesta estació. Els pobles de Torre de les Massanes, Santa Pola, Elda, Polinyà i Xàbia han acollit aquest diumenge més de 50.000 persones entre xiquets i xiquetes, mares, pares iaios i amics. La seua mirada és cap al futur i la seua actitud és de joia. Construir una societat valenciana culta, creativa, i solidària és l’objectiu de l’escola valenciana.

Entretant, les oronetes tornen a fer niu i l’aire és perfumat durant el mes d’abril.