Article

Rescatar Haití

Levante EMV.

Sobta vore com de ràpidament els estats van acudir en el seu moment, al rescat de les entitats financeres suposadament en crisi, tot injectant-los milions d’euros, mentre que resulta d’una lentitud exasperant la manera com la comunitat internacional aborda l’atenció als haitians i la reconstrucció d’Haití. És tracta de dues situacions diferents però indica quins interessos predominen.

Passat un any del desastre d’Haití, encara hi ha 810.000 persones sense sostre i les xaboles s’extenen pel que haurien de ser carrers i cases. Les condicions sanitàries són precàries i la fam és companya de la població. Diverses ONG com “Metges del Món” reclamen a la comunitat internacional el compliment dels compromissos que els estats van acordar en la “Conferència Internacional de Donants” de març passat, on van comprometre 10.000 milions de dolars. El fet és que a hores d’ara no n’hi ha arribat ni el deu per cent. Les actuacions humanitàries realitzades durant aquest any s’han subvencionat amb l’aportació dels 3.000 milions de dolars, procedents de donacions —en gran part particulars— en els moments àlgids de la tragèdia.

Val a dir que a hores d’ara, les diverses situacions sanitàries han quedat en mans de, a més d’uns pocs metges haitians, d’un contingent de metges cubans, d’uns venessolans i de les ONG com l’abans esmentada i com “Metges Sense Fronteres”. Aquesta darrera, que té vuit mil persones treballant en Haití, en un informe ben dur ha reclamat també la immediata actuació internacional.

Entretant s’han realitzat unes eleccions amb un resultat no reconegut internacionalment per fraudulent. I jo em pregunte si els haitians estan ara per a eleccions quan el que cal és un govern de concentració transparent i una presència internacional absolutament independent que avale les actuacions que s’hi fan. Mentre la situació no siga estable, les eleccions són un pur simulacre de democràcia formal i una manera de distraure l’atenció. Per acabar-ho d’adobar el fill de “Papa Doc”, de la familia dels Duvalier que van governar de manera tirànica durant trenta anys, s’ha presentat a Haití, no sabem amb quines intencions. Per tot l’esmentat, esdevé urgent rescatar Haití.