Article

Xúquer viu

Levante EMV.

El nom Xúquer, en àrab vol dir “El devastador“. Així batejaren aquest riu els antics musulmans que vivien a la seua ribera perquè des de ben antic hi coneixien les conseqüències de les inundacions.”Onades de fang, el mar de la riuada / el cel no pot parar de plorar llàgrimes“, escrivia Ibn Khafaja, d’Alzira, al segle XI.

També els habitants actuals de La Ribera saben de les seues devastacions quan el cel plora en excés i la terra no és capaç d’absorbir la pluja. Però aquests excessos no serveixen per augmentar el cabal del riu. I el Xúquer s’està quedant sense aigua. Estudis de la pròpia Confederació Hidrogràfica assenyalen que el seu cabal actual és 1/3 del que tenia fa vint anys. En la desembocadura ha passat d’abocar més de 2.000 hm3 a només 80 hm3. És a dir, el riu Xúquer, el que ens duu l’aigua a les cases des de La Ribera fins a Sagunt, el que rega tarongerars i horta, el que fa aportacions a l’Albufera, ara està malalt i la causa més important d’aquesta malaltia és troba en les extraccions abusives, i il·legals que es fan a La Manxa.

Però encara volen furtar-li més aigua per tal de transvassar-la a l’eixut riu Vinalopó. El que no diuen és que la sequera d’aquest altre riu és produïda bàsicament per un ús dels recursos hídrics absolutament desordenat i excessiu a les comarques costaneres d’Alacant Tant, que han arribat a esgotar els aqüífers que des de La Marina Baixa , l’alimentaven. Els qui justifiquen el transvassament diuen que l’aigua que procedirà del Xúquer serà per als llauradors. Però tothom sap que prioritàriament la volen per a les urbanitzacions i els camps de golf.

Des de la “Plataforma per un Xúquer viu“, es demana la paralització cautelar d’aquest transvassament i un “Pla integral del Xúquer” que li assegure el cabal necessari. I els seus membres no parlen de bades ja que pateixen la situació, tenen dades fefaents i proposen alternatives vàlides. Cal, doncs, escoltar-los.