Llibre

La rabosa viatgera

Generalitat Valenciana, Conselleria de Cultura ()

ISBN: 84-482-0803-X

Il·lustracions per Sandra López Escrivá

Col·lecció de faules valencianes, recollides i adaptades per Carme Miquel.

La rondallística universal ha comptat des de sempre amb històries d’animals personificats. Moltes d’aquestes històries han traspassat fronteres i han acabat formant part de la cultura popular pròpia de diverses col·lectivitats. Perquè una de les característiques de les faules i de les rondalles en general és la seua adaptació al medi. És a dir, el narrador hi introdueix una sèrie d’elements culturals, geogràfics, etnològics, antropològics en definitiva, que puguen resultar coneguts i pròxims a l’oient.

Les faules recollides en aquest llibre són anomenades valencianes, unes perquè originariament són del nostre País i aquest ha sigut el seu principal àmbit de difusió. Unes altres, tot i ser conegudes en ambits geogràfics molt amples –fins i tot faules d’Isop i de Ramon Llull–, amb l’apropiació que permet aquest gènere narratiu, esdevenen valencianes en tant que aporten referències pròpies molt pròximes.

Així doncs al llibre hi ha dèneu rondalles populars protagonitzades directament o indirecta per la rabosa, animal mític valencià per excel·lència, i una rondalla final de creació pròpia que acomplint la funció característica de les faules que és la d’extreure lliçons o consells morals, està elaborada per servir de toc d’atenció respecte els atemptats al medi ambient.

L’estil de totes les narracions s’adapta perfectament al clàssic de les rondalles, tot aportant-hi molts elements poètics i encisadors.