Article

Estiu vell

Levante EMV.

Encara falten dues setmanes perquè comence la tardor però l’estiu ja es fa vell. Tot allò que va ocórrer a finals de juny ja  roman de manera borrosa en el record.

I és bo que l’estiu es faça vell. La vida política, el món econòmic i la situació  mediambiental, no ens ha aportat fotografies satisfactòries dels mesos passats i convé esborrar-les. Jo personalment desitge esborrar la imatge esperpèntica d’un Aznar, Superman modern, que es passeja per Melilla i altres llocs com “salvador del món”. Llàstima que els milers de morts i els desastres provocats en Iraq amb la seua col·laboració, no els haja pogut “salvar”.

Camps, col·lega seu,  aquest estiu també ha  anunciat que ens salvarà, tornant a ser president. Ho va dir en pla poètic a Teulada, en un sopar. Però el  poema era buit  i les metàfores absurdes. Mirem-ho: s’autoreivindicava perquè “conoce esta tierra, y tiene aquí las raíces” (¿on les tenim la resta de valencians, a Liorna?) i perquè és “como un naranjo que no se puede arrancar” (podem estar tranquils: l’urbanisme salvatge no s’ha endut cap taronger per davant) Unes arrels, les seues, que el fan parlar castellà a La Marina Alta utilitzant paraules tan d’arrel valenciana  com “atajos” i “vericuetos”. Va dir més coses en aquell acte, com la ja manida afirmació de que som la millor Comunitat del món, ( de les més endeutades i amb molta corrupció rodant, això segur). I segurament ell és el millor president si ens atenem al seu estat físic, perquè tal com  va anunciar en aquell sopar, “amb 46 graus de temperatura aquell dia, havia eixit  a fer esport”. Està fort o no, el xic? Qui ho està més, ell o Aznar que se’ns ha tornat “cachas” i fa tantíssimes flexions seguides que ja no me’n recorde de quantes són?

I Camps també va parlar de calor “el calor de estos días, el que ha hecho siempre desde que yo lo recuerdo”. I tant! Sempre ha fet calor a l’estiu. Però la pujada  de 2’1 graus de temperatura mitja a València des de l’any 1971 al 2.000, també és “sempre”? O és que, imitant Aznar, ell també vol negar el canvi climàtic i així estalviar-se de prendre’n mesures?

L’estiu es fa vell però algunes fotos passen a l’àlbum de la tardor.