Article

Irresponsabilitat

Levante EMV.

Gonzàlez Pons mira a càmera i posa el cap de gaidó en un gest estudiat i assajat. Després parla i amb frases lapidàries, com sempre, compara la reducció de velocitat màxima a 110 km/h. amb una cartilla de racionament. Gonzàlez Pons ha actuat de manera irresponsable. Perquè la velocitat cal reduir-la i cal restringir —i en alguns llocs prohibir— el trànsit de vehicles, a més d’altres mesures urgents que ajuden a consumir menys petroli. Per motius econòmics i per lluitar contra la contaminació i el canvi climàtic.

Per la seua banda, l’alcaldessa de València ha amollat una de les seues habituals diatribes contra el govern central a propòsit de l’ampliació —de 100 a 300 m— de la distància de seguretat en els espectacles de focs artificials. La norma prové de la Unió Europea, però ella ho adjudica a l’odi que Zapatero té a València. El cas és que les ostentacions coeteres de l’alcaldessa no són més que exercicis d’irresponsabilitat que afavoreixen un estat d’opinió favorable a l’incompliment de les lleis i a la imprudència en temes de seguretat.

Les postures del PP en qüestions que afecten la salut, la seguretat física i el medi ambient, son irresponsables. Les crítiques populistes a la llei antitabac a pesar d’haver-la votat, les tergiversacions d’Aznar quan deia que a ell ningú li diu quan ha de beure alcohol, són uns altres fets impropis d’uns polítics. Perquè es pot estar en desacord amb determinades mesures però no es pot obviar la necessitat que en aquest país tenim d’adquirir una cultura de la responsabilitat en temes com els que referim. Per acabar-ho d’adobar a Rajoy li agafa un rampell liberalista i va i fa una proclama a l’estil “llei de la selva” tot dient que calen “menys regulació, menys intervencions, menys prohibicions…”. Paraules cíniques en boca d’un dirigent que, precisament, vol més regulacions, prohibicions i limitacions quan convé als seus plantejaments.

Tot plegat es tracta d’exercicis d’irresponsabilitat perquè es pot no estar a favor de les normes actuals però caldrà proposar, normativitzar i regular-ne d’altres. Ja que, a més del tema econòmic, constitueix una obligació dels governants prendre mesures contundents a favor de la salut i la seguretat física dels ciutadans.