Article

Món adolescent

Levante EMV.

Una discoteca ligth de Granada, ha organitzat una subhasta de xiques. És a dir: als xics se’ls repartien diners de mentiretes, quan més prompte hi arribaven més diners. Les xiquetes voluntàries desfilaven, responien a diferents proves i començava la subhasta. El guanyador adquiria dret a estar amb la subhastada en un apartat VIP de la mateixa discoteca. Se’ls servien refrescs.

Les discoteques light, són les que funcionen en horari de vesprada, tenen permesa l’entrada a menors de setze anys, no poden servir begudes alcohòliques i se suposa que són inofensives per a la salut física i mental dels assistents. Però, independentment del tema alcohòlic, el que fan és promoure el model de discoteca barroera i alienadora, característic de la majoria d’establiments d’aquest tipus. Són el pas previ cap a un consum d’oci manipulat i, generalment, insà. Les light són un pur mimetisme de les altres: música amb un nivell de decibelis elevadíssim, foscor i llums psicodèl·liques… I també insinuacions de contingut sexual per atraure la clientela, a més d’una orientació masclista.

El fet de Granada és indignant i mostra el nivell de menyspreu que es té cap al món adolescent. Les persones adolescents són fàcilment manipulables perquè des del lògic desig d’indepèndència i d’incorporació a un món adult propi, amb l’esclat de sentiments i la necessitat de comprensió i estima i en el procés d’afermament de la pròpia personalitat, amb una feblesa de la que no són conscients, contitueixen una pressa fàcil. Entre el desconcert —i de vegades deixadesa— familiar, entre les propostes repressores i irreals procedents de part del món religiós i entre la desvergonya dels qui fan negoci amb l’oci de la gent jove, l’adolescent esdevé una persona utilitzada i desprotegida psicològicament. I això és individualment i socialment greu.