Article

Multicultures

Levante EMV.

Jo no l’he vista però me l’han contada. Es tracta d’una escena de la pel·lícula “Corina,Corina”: dues xiquetes, una de pell fosca i l’altra de pell clara estan juntes. La de pell clara diu a l’altra, “tu fas gust a xocolate?” I aquesta respòn, “no ho sé. I tu fas gust a vainilla?” Per comprovar-ho comencen a llepar-se l’una a l’altra.

No l’he vista però em sembla extraordinària l’escena tal com me l’han contada. I oportuna perquè actualment al nostre país hi ha pells de xocolate i de vainilla i també de maduixa i de canella. Molts colors i molts sabors. Quin goig! I en conseqüència hi ha també molts vents i moltes músiques. És la riquesa de la multiculturalitat.

Però no ens enganyem. De vegades els vents bufen destructors i les músiques són estridents. I això, dissortadament, forma part del guió. Vull dir que , de vegades, la rica multiculturalita, degut a les circumstàncies en què es produeix, perd harmonia i instal·la conflicte. I hi ha que saber-ho i no esgarrar-se les vestimentes.

Perquè la multiculturalitat que vivim és fruit, bàsicament, del fet de la immigració. I la manera com s’està atenent la immigració no sempre és afavoridora de bones situacions de convivència. Aleshores és normal que de vegades la música multicultural desafine amb estridència, com desafinen totes les músiques sempre que es produeixen situacions de marginalitat, de desigualtat o d’injustícia. Però no són culpables les músiques sino els qui les executen. No es culpable la immigració quan hi ha alguna situació de conflicte sino la manera com es produeix, les circumstàncies inapropiades amb que alguns la viuen.

Però la multiculturalitat ens ha d’enriquir. Hem de partir de la fortalesa de la nostra pròpia cultura i oferir-la als nouvinguts per tal que ens coneguen millor i millor puguen integrar-se entre nosaltres. Alhora, cal que fem lloc a les altres cultures per tal de, col·lectivament, fer una bella simfonia.

Tal vegada, com les protagonistes de Corina, Corina, podriem començar llepant-nos els uns als altres. Hi descobrirem els sabors del xocolate, de la maduixa, de la canyella i de la vainilla. I molts més.