Article

Senyors mercats

Levante EMV.

Els mercats envien un avís“. “Cal tranquilitzar els mercats“. “Els mercats demanen mesures…” “Els mercats no es fien de…“. Frases com aquestes són repetides cada dia pels mitjans de comunicació. I el món tremola quan “els mercats” dictaminen. Els governants dels diferents estats diuen “als seus peus, senyors mercats” i imposen mesures que paguem els ciutadans.

Però, qui són els senyors mercats? On estan? Quina cara tenen? No havíem quedat que la crisi econòmica que patim estava produïda per fallides dels mercats? No havíem quedat que havia que regular els mercats? Ai senyor, quin embolic!

Anem a vore si ens aclarim: el mercat de què tant es parla és el financer (ni el Mercat Central ni els “mercadillos”, ja ho sabeu) així és que els “senyors mercats” són els qui dirigeixen i executen les operacions borsàries i les bancàries, fan els prèstecs i les grans compres i les grans vendes. Són els que posen i/o retiren diners a les empreses, els que fan els canvis de monedes, els que financien activitats dels particulars i dels governs… I ningú no regula les operacions que fan, ningú no els controla. Per això especulen. “L’especulació és el cor de l’activitat financera, canviaria o borsària, no és una excrecència del sistema“, diuen economistes com Joaquin Estefania. A més, els senyors mercats han fet operacions per damunt de les possibilitats, amb diners que no tenien. Fins que la cosa va fer, “plaf“. Ai mare! I ara què? Si els senyors  mercats no tenen diners no poden fer préstecs i si és així ningú no podrà ni fer activitats econòmiques, ni pagar els deutes i serà una catàstrofe perquè tothom, particulars i públics, estan endeutats. I els estats han anat tots corrent a subvencionar els senyors mercats amb diners que prèviament havien obtingut d’ells mateixos. Amb la qual cosa encara s’hi han endeutat més. Però els senyors mercats ara diuen als estats “No volem que tingueu tant de deute, heu de reduir el dèficit si no, no vos deixarem més diners“. I si no deixen diners, ¿com es pagaran les pensions, la sanitat, l’educació, etc? Així és que els senyors mercats, a més d’especuladors són xantatgistes, ja ho veieu. En fi, que haurem de continuar la setmana que ve parlant dels senyors mercats.