Llibre

Un estiu a la Marina Alta

Edita, Falla Sant Josep de la Muntanya / Editorial Denes ()

ISBN: 978-84-96545-83-0

Il·lustracions per Francesc Jarque

Traducció: Pere Fornés

Revisió: Chris Hammond

El llibre Un estiu a la Marina Alta va eixir al carrer, per primera vegada, el mes de desembre de 1970. Per aquells temps la nostra llengua encara no havia entrat  de manera oficial al món escolar. És per això que es va editar aquest llibre, per oferir als infants la possibilitat de llegir en valencià i per aportar-los elements que els ajudaren a conéixer i estimar la llengua i la cultura del seu poble.

En l’actualitat, primera dècada del segle XXI, el món rural i les activitats presents al llibre són objecte d’interés i estudi antropològic i alhora hi existeixen intents de recuperació d’alguns dels seus aspectes bàsic, com ara els riuraus. És per això que, sumant-se a aqueix interés, Editorial Denes, en 2009 n’ha realitzat una segona edició a la qual afegit ha afegit una versió en anglès.

Argument: durant els anys seixanta del segle passat, uns adolescents viuen de manera intensa les tasques que es realitzen a l’estiu en la comarca de la Marina Alta i un dels personatges joves, Jaume, narra en primera persona les seues vivències. L’amistat, les relacions de treball, un paisatge dolç que emmarca la tendresa dels jocs infantils, el que pensen els protagonistes sobre el futur de la pansa i sobre el futur del seu poble… són aspectes viscuts i explicats per Jaume amb la complicitat d’un jove de València que els hi ha visitat. En definitiva, Un estiu a la Marina Alta ens mostra de manera amena, la vida de cada dia durant l’època d’elaboració de la pansa, dins d’un món entranyable ja desaparegut però alguns aspectes del qual haurien de ser recuperats. Les activitats i rituals que el llibre exposa a través del dia a dia dels protagonistes, contenen aspectes d’una cultura popular riquíssima, la qual cosa fa que esdevinga interessant per a lectors i lectores de qualsevol edat.