Article

,

Abraços al Cabanyal

Levante EMV.

És clar que hi ha degradació i que alguns espais del Cabanyal resulten desagradables per abandonats, insalubres i per la presència del món de la droga. No podia ser d’altra manera quan durant anys no hi hagut intervencions de manteniment, ni s’han fet acomplir normatives per a la higiene i les cases assolades s’han convertit en solars bruts. L’Ajuntament, responsable d’ordenar la vida ciutadana, hauria d’haver actuat en el sanejament i bona imatge del barri, amb la mateixa contundència que utilitza en la destrucció d’habitatges. I, per aplicar les seues dèries urbanístiques, hauria d’haver esperat a la resolució final del procés judicial. Entretant, diàleg, humilitat i respecte als veïns i als moviments conservacionistes, n’era l’actitud correcta.

Però l’Ajuntament de València i la Generalitat, menyspreen la gent que no els és pròxima i es rebel·len –amb lleis que el Consell d’Estat veu inconstitucionals- contra el govern central i les normes que legalment li correspon dictar, com és la de la protecció del Cabanyal com a bé patrimonial. El fet és que als governants autonòmics i municipals del PP els agrada cridar a la insubmisió. I practicar-la. Ho van fer amb la llei antitabac i amb l’assignatura de Ciutadania i ho volen fer amb el tema de l’IVA. Quan no els convé, no els valen lleis ni l’estat de dret.  Si una actitud rebel semblant respecte a diversos temes, l’haguera tingut algun govern nacionalista d’Euskadi o de Catalunya, l’haurien anatematitzat i condemnat per la seua maldat independentista i antisistema.

I, referint-nos als que ells anomenen “antisistema”, resulta indignant que PP i la premsa que li és afí, vulguen reduir la mobilització en el Cabanyal, a la “invasió” del barri per antisistemes violents i, a més, vulguen presentar la Plataforma “Salvem el Cabanyal” com a convocant d’aquesta gent. Ni és cert que hi haja hagut una presència remarcable de violents, ni és tampoc cert que la minoria que puga haver-hi hagut, hagen sigut cridats per Salvem. És com si diguérem que l’Ajuntament de València, per Falles, és qui fa vindre els milers de borratxos que hi ha i els bruts que orinen als carrers.

Esperem que s’impose el sentit comú. El Cabanyal mereix ser abraçat en pau.