Article

,

Davos, Belém, Madrid

Levante EMV.

Durant la setmana passada es van produir tres reunions mundials i de totes tres se n’ha parlat poc. Només Davos ha merescut alguna crònica però poques anàlisis. I les cròniques diuen que en aquell Fòrum d’èlites, que aplega els líders financers, els gurús de la globalització i molts polítics del món, tots estaven preocupats.”Tot el món ha perdut a Davos”, va dir Kishore Mahbubani, degà de l’Escola de Polítiques Públiques de Singapur. “Ningú no sembla tenir una clara comprensió de com és de gran aquesta crisi i del que hauríem de fer per eixir-ne”. “Cal realitzar un nou examen de tot el sistema mundial per veure el que va sortir malament, i ningú aquí està encara preparat per sol licitar aquest tipus de qüestions fonamentals a Davos”. Klaus Schwab, fundador del Fòrum demanava una transformació dels sistemes mundials de la banca i una regulació dels sistemes financers, mentre la Roach The Associated Press deia: “Tots han comés errors: Wall Street ,les agències de qualificació creditícia, els bancs centrals, els polítics, tots.”

Entretant a Belém (Brasil), unes 100.000 persones assistents al Fórum Social Mundial coincidien a manifestar que “el deu mercat ha fet fallida” i que la globalització tantes vegades denunciada en aquest Fòrum ja mostra la seua cara pitjor. Alhora advertien que “se segueix afrontant la crisi amb les mateixes eines que la van provocar”.

A Madrid, els representants dels 120 països assistents a la RANSA (Reunió d’Alt Nivell sobre Seguretat Alimentària) manifestaven la seua preocupació per la fam que afecta el món. Si actualment passen fam 963 milions de persones, amb la crisi financera, alimentària i de combustibles, prompte arribaran a ser-ne 1.000 milions.

En fi, ja és hora de que els entusiastes de la globalització econòmica canvien de chip.